Чому важливо вакцинувати дітей від туберкульозу?

Україна входить до десяти країн світу з найбільшою кількістю випадків захворювань на туберкульоз серед населення. Кожен п’ятий хворий на туберкульоз не знає про свою хворобу і не звертається по медичну допомогу.

За даними Центру медичної статистики МОЗ України, упродовж 2020 року кількість людей, у яких вперше виявили туберкульоз (у тому числі з рецидивами), становила 17,5 тис. або 42,2 особи на 100 тис. населення. За жовтень 2021 року діагноз туберкульоз встановили 1 554 людям.

 

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке викликає мікобактерія туберкульозу, що називається також паличкою Коха. На туберкульоз може захворіти кожен! Здорова людина може заразитися, вдихаючи краплини вологи, що містять мікобактерію, які виділяються хворим на заразну форму туберкульозу при кашлі, чханні, розмові. Найчастіше хвороба вражає органи дихання, але також може і інші органи, наприклад, лімфатичні вузли, кістки, суглоби та нирки. Туберкульоз можна вилікувати. В Україні лікування протитуберкульозними препаратами безоплатне.

 

Захистити від туберкульозу дітей можна завдяки вакцині БЦЖ, яка містить живі ослаблені (що втратили здатність викликати захворювання) мікобактерії вакцинного штамму.

 

Її застосовують у багатьох країнах з високою поширеністю туберкульозу для захисту дітей від важких форм захворювання. Відповідно до Національного календаря щеплень, її роблять малюкам на 3–5 добу після народження. Вакцина захищає немовлят і дітей молодшого віку від найбільш важких форм туберкульозу, таких як, наприклад, туберкульозний менінгіт. Вакцину БЦЖ роблять безоплатно, водночас рівень охоплення вакцинацією від туберкульозу залишається низьким – станом на 1 листопада її отримали лише 65,6% дітей.

 

Міністерство охорони здоров’я України

Loading

.