26 листопада – Всесвітній день інформації

Хто володіє інформацією – той володіє світом  

«Хто володіє інформацією – той володіє світом». Автором цього відомого висловлювання є Натан Ротшильд – англійський банкір, бізнесмен і фінансист єврейського походження, і сказане воно було більше двох століть тому. А популярності вислів набув, коли його процитував Уінстон Черчіль.

Сучасне ХХІ століття гордо назване епохою “інформаційних технологій”. Саме тому крилатий вислів Ротшильда не лише не застаріває, але стає актуальнішим з кожним днем.

А чи знаєте ви,яку кількість інформації  отримуєте щодня? Комп’ютери, планшети, телефони – це персональні бездонні джерела інформації. Але окрім контенту, який ми отримуємо добровільно, за власним бажанням, велику його кількість наш мозок «вбирає» підсвідомо. Рекламні білборди по дорозі на роботу, радіо, увімкнене в автівці, людина, що розмовляє по телефону поряд з Вами в громадському транспорті. І,навіть, якщо Ви не робите ніяких свідомих зусиль, щоб запам’ятати щось стороннє, Ваш мозок робить це за Вас. Розумовий процес в нашому мозку безперервний, тому інформація фіксується і аналізується безперервно.

Значення і вплив, який чинить інформація на людину, досконально  до кінця не вивчено. Цьому присвячуються численні дослідження, проводиться глибока наукова робота. Ті моменти, які вдається найбільш точно визначити, вказують на те, що інформація в тому чи іншому вигляді є одним з найголовніших компонентів взаємодії в природі людини і оточуючого середовища.

В широкому сенсі цього слова – інформація для людини, це всілякі сигнали і відомості, які передаються між людьми усно, жестикулярно або письмово, а також цілий ряд інших способів, спрямованих на передачу і сприйняття  даних усіма нашими органами чуття, які потенційно можуть бути  оброблені і виведені на рівень нашої свідомості. У всі часи інформація займала в житті людини одну з найважливіших позицій. Інформаційна сфера існування людей піддавалася і піддається всіляким рухам, коливанням: так званими «інформаційними вибухами» та «інформаційному голоду».

Для того, щоб людина добре сприймала і запам’ятовувала потрібну інформацію у наш бурхливий час, її потрібно по-перше, фільтрувати, а по-друге, тренувати пам’ять.

Ми оточені інформацією завжди: коли читаємо книжки, слухаємо радіо, дивимось телевізор, спілкуймось між собою. Запитання, відповіді , прохання, посмішки, рухи, – все це є передавання інформації. Взагалі, необхідність висловлювати і передавати інформацію привела до появи мови, писемності, мистецтва; викликала до життя книгодрукування телебачення, обчислювальну техніку. Технічний прогрес приніс нові засоби комунікації, тобто засоби спілкування. А разом з ними – нові цінності. Першим проривом у цьому напрямку стала книга, пізніше – періодичні друковані видання, потім – телеграф, радіо, телебачення і, нарешті, Інтернет.
На початку ХХІ століття книга і комп’ютер є найавторитетнішими джерелами інформації. Тому запрошуємо вас до музею-бібліотеки Вінграновського, де ви можете знайти інформацію про історичні події в нашій державі, літературні надбання та знайти для себе іншу цікаву інформацію.

                                                                                     Антоніна Григоренко

                                                                           Старший бібліотекар

                                                                          музею-бібліотеки Вінграновського

Loading

.