Літератори міста Первомайська. Знайомтесь, Гордій Богун.

В музейній залі АртХабу “Вінграновский” є експозиція,  присвячена творчості літераторів міста Первомайська.  Кожнен з п’яти альманахів “Степового многорчіччя” має сторінки з поезіями Гордія Богуна, самобутнього місцевого автора.

Євген Кривоніс народився 26 листопада 1948 року у Ново-Павлівці Врадіївського району на Миколаївщині. Навчався в Первомайській середній  школі №9.

Свою долю як поета він визначив давно і назавжди. Про свої ранні поезії, написані російською мовою, пише так: «Прошу панів і панянок до моїх російськомовних вправ ставитись поблажливо, бо в них відсутній російський
дух, в них пульсує дух української душі».

На фото зліва на право А. Короп, О. Різниченко, Г. Усатюк, Є. Кривоніс, В. Монастирний. Світлина із приватного архіву Г. Усатюка.

Та переломним моментом у творчості стала розмова з Олексою Різниченком,  який прочитав Євгену вірш Миколи Вінграновського «ЇЇ ім’я». «це було глибоке потрясіння, це було очищення від скверни…» – пише Євген
Прокопович.

Він збагнув, що українська його рідна мова – «геніальна по своїй суті як витвір українського народу».

Друкувався Євген Кривоніс під ім’ям Гордій Богун. Його твори присутні у  збірках «Степове многоріччя» та в місцевих газетах, а нещодавно вийшла  книжечка його поезій «На пагорбах розчарувань».

Поезії його передають бунтівливу душу, прагнення удосконалити світ за  своєю філософією. Афористичність його мислення фундаментальна:

Нарешті майже є ми не ординцями,
Нарешті ми в своє закохані майбутнє,
Постаньмо назавжди свідомими вкраїнцями! –
Щоб нашим дітям не сміятися на кутні…
Євген Кривоніс – член літературного об’єднання «Зажинок».

Щиро вітаємо шановного Євгена Прокоповича з днем народження. Бажаємо  творчих успіхів і нових книжок!

Антоніна Григоренко
Старший бібліотекар
музею- бібліотеки Вінграновського

Loading

.