Первомайськ може отримати нову назву

Нещодавно в мережі інтеренет з’явилася новина про те, що уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав керівництво місцевого самоврядування перейменувати деякі міста в Україні через те, що правопис не відповідає нормам «мовного закону».

Мовний омбудсмен навів кілька прикладів назв міст, які необхідно перейменувати:

  • Арбузинка (Миколаївська область);

  • Сєвєродонецьк (Луганська область);

  • Южноукраїнськ (Миколаївська область);

  • Южне (Одеська область);

  • Спокій (Дніпропетровська область);

  • Первомайське (Миколаївська область);

  • Первомайськ (Миколаївська область).

Чоловік надіслав до місцевих адміністрацій рекомендованого листа, аби представники місцевої влади привели назви цих міст до стандартів української мови і правопису.

Нагадаємо, що назва Первомайськ існує з 1919 року, коли мешканці трьох населених пунктів: Голти, Ольвіополю та Богополю, на спільних зборах вирішили назвати спільне поселення на честь Міжнародного дня солідарності трудящих. У місті навіть є відповідний пам’ятний знак у камені, що засвідчує цю подію.

З років набуття Україною незалежності багато разів намагались перейменувати Первомайськ. Але ідея залишилась задумом, який так і не втілили в життя.

Цього разу, коли питання про перейменування підняв мовний омбудсмен, мешканці Первомайська  в соціальних мережах почали активно обговорювати цю тему. Деякі навіть почали пропонувати нові назви.

Серед найбільш популярних це історичні назви поселень нашого краю: Орлик, Богопіль, Голта. Також пропонують назвати місто на честь знаменитого земляка – Миколи Вінграновського.

Та все ж більшість проти перейменування. Так, мешканці міста приводять невтішні приклади з перейменуванням вулиць, коли їм доводилось переоформлювати купу документів і витрачати на це чималі кошти. Що ж буде, якщо перейменувати ціле місто?

Первомайці занепокоєні тим, що в місті є багато інших проблем, які потребують негайного вирішення. Тому вважають, що перейменування міста «не на часі» і не потребує негайного виконання.

Та чи дійсно наше місто отримає нове ім’я, покаже час. Адже це питання не повинно вирішуватись за закритими дверима. Воно має бути вирішене так, як в 1919 році, коли людей запитали, чи згодні вони об’єднатись в одне поселення – Первомайськ.

Соломія Бояр

Loading

.