Всю владу – сільрадам!

Шановні колеги, учасники міжфракційного об’єднання “Захист села”!

Ми з вами згуртувалися після ознайомлення з Концепцією реформи місцевого самоврядування, побачивши в ній загрозу українському селу і бажаючи запобігти цьому.

Ми все правильно оцінили, але помилилися щодо демократичності українського парламентаризму. За декілька місяців спроб добитися внесення змін до тієї Концепції та до проекту змін до Конституції України не вдалося абсолютно нічого. Ідеологи й адепти Концепції (а вона, нагадаю, була розроблена у 2010-2013 роках бандою Януковича і слово в слово перейнята навесні 2014 року “післямайданівським” Кабміном) йдуть як бульдозер, вони вже все вирішили і нічия думка їх не цікавить.

Не бачу причин сподіватися, що нас почують і до нас прислухаються й сьогодні. Тому, вважаю за обов’язок поставити Вас до відома щодо моєї оцінки змін до Конституції України із питання так званої децентралізації влади.

Звичайно, це ніяка не децентралізація,а якраз навпаки, це доцентралізація, тобто, масове знищення сільрад і створення нових бюрократичних органів у районах і областях, до яких пересядуть чиновники із РДА й ОДА. Фактично, це знищення місцевого самоврядування як такого, бо влада, яка знаходиться в райцентрі чи облцентрі, завжди була і є страшно далекою від людей.

Виконкоми райрад і облрад будуть нічим не кращими від існуючої системи адміністрацій, більше того, будучи “освяченими” виборністю, вони стануть ще гіршими, ще більш антинародними, і всі розмови про їх відповідальність перед народом є чистою демагогією. Трястись вони будуть лише перед “центром” і партіями, які всадовили їх у теплі крісла, і молитимуться лише на них, і працюватимуть лише на них.

В цьому й полягав задум донецьких узурпаторів по створенню абсолютної “вертикалі влади” – перетворити у машину диктатури не тільки державні органи, але й органи місцевого самоврядування.

Для чого це було потрібно Януковичу, зрозуміло: щоб захопити владу навічно і беззастережно красти. Для чого це потрібно нинішнім можновладцям – незрозуміло. Невже для доведення до кінця задуму “донецьких” щодо знищення українського села з метою заволодіння усіма землями й іншими природними ресурсами ?!

Бо балачки про чудеса процвітання сільських територій одразу ж після ліквідації сільрад – це маячня для убогих розумом і блюзнірство, нічого іншого, крім запустіння, розрухи й остаточного знищення сіл не буде. А для зворотних процесів потрібно так мало – всього лиш юридично закріпити за сільрадами ще не до кінця відібрані в них території сільрад, повернути вже відібрані повноваження з розпорядження природними ресурсами, щонайперше землями, й податки.

Я завершую роботу над моєю редакцією ст.ст. 132-144 законопроекту 2217а, надішлю її вам для ознайомлення і доти, доки не буде зроблено поправок, які гарантуватимуть існування сільрад і сіл, за зміни до Конституції не голосуватиму.

Я підтримую всі інші новели, передбачувані змінами до Конституції, в тому числі я за повноваження президента України із призупинення актів органів місцевого самоврядування, вважаю їх обґрунтованими й необхідними, але плани щодо ліквідації сільрад, віддалення від селян не тільки місцевих органів влади, але й шкіл, дитсадків, медичних та інших соціальних закладів вважаю грубою, стратегічною помилкою авторів змін до Конституції.

Не виключаю, що недолугими “європеїзаторами”, яких у нас так багато розвелося, їх безвідповідальними бріхнями про польський та інший європейський досвід реформ самоврядування, було дезорієнтовано президента України і тому заявляю: нічого подібного цьому злочину проти селянства й України в цілому, який запланували ще “регіонали” і зараз намагаються здійснити руками народних депутатів якісь темні сили, у Польщі чи будь-якій іншій країні Європи не було й нема!

Децентралізація влади, якої так сильно бажає і за яку так гаряче агітує державне керівництво, має полягати не у ліквідації найбільш масових органів самоврядування, не в позбавленні мільйонів громадян можливості бути депутатами органів влади, не у трансформації старих бюрократичних органів влади у нові, так само бюрократичні й відірвані від людей, а в наділенні найбільш демократичних і підконтрольних органів місцевого самоврядування достатніми повноваженнями!!!

Тільки це є насправді децентралізацією, все інше – брехня у гарній обгортці, замаскована централізація влади, її регіоналізація, до того ж із створенням прекрасних умов для сепаратизму!

Я ні з ким не домовлявся і нікому не обіцяв бути тупим кнопкодавом на шкоду виборцям і країні, тому,повторюся, утримаюсь від голосування до тих пір, поки законопроект не відповідатиме моїм переконанням.

Оригінал блогу на сайті LB.ua

Loading

.