14 жовтня — перелік подій, прикмети і заборони дня

Сьогодні православні віруючі відзначають велике свято — Покрова Пресвятої Богородиці. Діва Марія вважається заступницею українських козаків, саме тому 14 жовтня також відзначається День Українського козацтва.

Православне свято 14 жовтня — день пам’яті Апостола Ананія

Ананій був з числа 70 апостолів. Жив у Дамаску, займав положення єпископа, за велінням Бога хрестив Юдея Савла, який пізніше став великим апостолом Павлом. Ананій все життя сміливо проповідував християнство як для язичників, так і для юдеїв. Коли він відправився в Єлевферо-поль і там говорив про Спасителя, імператор наказав йому зректися від Христа і вклонитися ідолам. Ананій відмовився, його довго мучили, а потім побили камінням до смерті.

Яке свято 14 жовтня — день пам’яті преподобного Романа

Святий жив у V столітті, був паламарем у Софійській церкві в Константинополі. Роману не вистачало життя в храмі і молитв, тому він часто йшов в поле для відокремленої молитви.

Патріарх полюбив його за труди, а товариші по службі не злюбили, тим більше, що особливим даром до співу Роман не відрізнявся. Бажаючи осоромити святого, вони попросили його в свято Різдва Христового заспівати перед імператором і безліччю народу. Преподобний Роман всю ніч молився, Йому з’явилася Діва Марія і дала сувій, який сказала з’їсти.

Разом зі сувоєм Роман отримав і дар до складання співів. Коли настав свято, преподобний вийшов до людей і заспівав свою пісню. Народ аплодував, а товариші по службі потім довго просили вибачення. Пізніше Роман був зведений в сан диякона.

Церковне свято 14 жовтня — день пам’яті Сави Вішерського

Сава жив у XV столітті, народився в сім’ї знатних і благочестивих людей. З молодих років вів чернече життя, а пізніше поїхав до Тверського монастиря. Незабаром його обрали в ігумени, але душа Сави бажала усамітнення, тому він відправився на Афон.

Приїхавши звідти, оселився на річці Вішері. У 1418 році заснував святу обитель, був прикладом подвижницького життя для багатьох ченців. Помер у 1461 році у віці 80 років.

Прикмети 14 жовтня

випав сніг 14 жовтня — зима буде сніжною, а весна прийде рано;
ворони каркають недалеко від вашого будинку — до біди;
тепла і ясна погода — осінь буде довгою;
журавлі полетіли в теплі краї — чекайте холодну зиму.

Що сьогодні не можна робити

Сьогодні категорично заборонено важко працювати, займатися будь-якими справами по дому і фізично перепрацьовувати. Також не можна шити, прати, готувати і вести господарство.

Так само, як і в інші християнські свята, не можна сваритися, пліткувати і нецензурно висловлюватися.

Джерело: Unian

Loading

.