Мешканцям Первомайщини на замітку: реєструється велика кількість спалахів грипу птиці

У зв’язку з тим, що на території України реєструється велика кількість спалахів грипу птиці, а також на території Миколаївської області в різних районах виявлялися декілька спалахів грипу птиці, робота щодо застосування режиму зонування уповільнюється. Тому протоколом ДНПК при Миколаївській обласній державній адміністрації від 27.04.2021 № 3 визначено територію Миколаївської області, в адміністративних її межах, загрозливою зоною щодо грипу птиці.

Грип птиці – гостра контагіозна вірусна інфекція птахів, яка характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту. До грипу сприйнятлива домашня, синантропна та дика перелітна птиця. Джерелом інфекції є хвора і перехворіла птиця, а також водоплавна птиця без клінічних ознак захворювання. Дикі качки, крячки, лебеді, чайки та інші види перелітної птиці, чутливі до вірусу грипу птиці, є переносниками інфекції та природним резервуаром інфекції. При виникнення захворювання встановлюються обмеження на експорт птахопродукції з території країни, що разом із заходами з ліквідації хвороби (карантин, зонування, стемпінг-аут, дезінфекція) завдає значних економічних збитків як державі, так і виробникам.

Грип у тварин (птахів) і грип у людей викликається спорідненими вірусами, які відрізняються лише за складом та агресивністю своїх ферментів.

Механізм передачі цієї інфекції повітряно-крапельний: від хворої птиці до людини (достовірно встановлено). Можливість передачі вірусу від хворої до здорової людини ще не встановлена. При вживанні м’яса птиці чи яєць, які пройшли термічну обробку, фактів захворювання не встановлено.

Клінічна симптоматика пташиного та «звичайного» грипу у людини схожі.

При пташиному грипі від зараження до перших клінічних проявів проходить у середньому 2-4 дні. Характерними симптомами є висока гарячка, сухий кашель, болі у горлі, м’язах, суглобах, головний біль. У багатьох випадках спостерігаються діарея, нудота, блювання. За сприятливого перебігу через 7-10 днів наступає одужання. Однак, частіше, пташиний грип у людей набуває тяжкого перебігу з розвитком атипової (вірусної) пневмонії, гострої легеневої недостатності і завершується смертю хворого.

Щоб запобігти захворюванню на пташиний грип необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

  • уникайте контактів з домашньою водоплавною птицею;
  • не слід без потреби доторкатися до птиці – не тільки мертвої та хворої, але й тої, яка здається здоровою;
  • уникайте контакту з поверхнями, на які могли потрапити послід та інші виділення птахів;
  • як і у випадку з іншими інфекційними захворюваннями, що передаються повітряно-крапельним шляхом, один з найбільш ефективних засобів захисту – використання захисних масок;
  • вірус пташиного грипу легко знищується за допомогою теплової обробки. В м’ясі вірус гине: при температурі 850С – за 10 секунд. Тобто, вживаючи добре проварене м’ясо, заразитися неможливо;
  • яйця не слід вживати в сирому вигляді – їх необхідно варити 10 хв. або обсмажувати з двох боків. Перед приготуванням сирі яйця необхідно вимити з милом;
  • за можливості зробіть щеплення від звичайного грипу.

Важливо пам’ятати! За появи симптоматики гострого респіраторного захворювання впродовж 5 днів з моменту перебування у місці загибелі птахів негайно зверніться до лікаря. Противірусна терапія розпочата у перші дні захворювання на пташиний грип суттєво збільшує шанси на одужання.

З метою профілактики захворювання птиці на грип керівники та спеціалісти птахогосподарств зобов’язані виконувати вимоги, передбачені Ветеринарно-санітарними правилами для птахівницьких господарств і вимогами до їх проектування, затвердженими наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 03.07.2001 № 53, зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 05.07.2001 за № 565/5756, та іншими нормативно-правовими актами.

Власники особистих селянських господарств, діяльність яких пов’язана з утриманням птиці, зобов’язані виконувати положення Ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах, затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 19.12.2006 № 100, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 19.01.2007 за № 42/13309, та з метою профілактики захворювання птиці на грип.

При невластивій поведінці птиці, перших ознаках захворювання чи загибелі птиці, особливо водоплавної, необхідно терміново звернутися до Первомайської районної державної лікарні ветеринарної медицини (м. Первомайськ, вул. Марії Демченко, 8-в, тел. 7-53-58) або безпосередньо до дільничних лікарів ветеринарної медицини що обслуговують конкретний населений пункт!

Loading

.