Юрій Ханагян «руками» южноукраїнських слідчих блокує роботу ФГ «Оазис» (Первомайск Инфо)

6 травня відбувся обшук та вилучення документів в офісі фермерського господарства «Оазис» на Первомайщині. Підставою для проведення цих дій стала ухвала Южноукраїнського судді О. Савіна в справі господарського спору який триває з 2009 року між ПП ВКП «Каро», власник якого Юрій Ханагян та ФГ «Оазис» яким керує Василь Колісніченко.. В березні цього року справу за невідомих причин перевели з Первомайська до Южноукраїнська.

– В нас слідча дія пов’язана з проведенням обшуку. А те що ви хочете дізнатися це вже розголошення слідчої таємниці. Я це вам не можу сказать – відповів на питання про причини переведення справи Южноукраїнський слідчий Сергій Мунтян.

За однією з ухвал передбачалося вилучення оригіналів документів господарства. Для цієї процедури слідчий з Южноукраїнська Сергій Мунтян долучив понятих. І не кого не будь, а жителів Врадіївки, в якій розташоване ПП «Каро». Чому правоохоронці привезли з собою понятих аж із Врадіївки, а не задіяли жителів, наприклад, Первомайська чи самої Іванівки ,в якій проводився обшук,стає зрозуміло практично одразу. Ці люди не просто спостерігали за слідчими діями, а стали безпосередніми виконавцями ролі працівників міліції. Діалог слідчого і понятої:

Слідчий: – Це документ який відноситься до ухвали суду?
Понята: – Він не відноситься, того що нас цікавить зерно що на зберіганні знаходиться. А тут його немає.

Жінка, яка назвалася приватним підприємцем, відшуковувала бухгалтерські документи на рівні зі слідчим і проявляла високу зацікавленість під час обшуку та мало не керувала процесом. Воно й не дивно – за інформацією представника «Оазису» – понята працює бухгалтером «Каро».. Ще один понятий не мав при собі посвідчуючих документів, однак у відповідь на зауваження слідчий завірив що знає цю особу:

– Я в його особі пересвідчився. Я його залучаю, а не ви. Мої повноваження залучити особу. А вже питання кого я залучив – громадянина чи біженця якогось, це буде з’ясовуватись по ходу справи, якщо будуть якісь претензії. Бо я в його особі, якщо чесно – пересвідчився.

Документи 2009 року не збереглися, оскільки закінчився термін зберігання, тому було вилучено папери за останні роки в тому числі книга обліку за 2015 рік. Відсутність цих паперів може паралізувати роботу господарства, коментує подію представник ФГ «Оазис» Василь Плечій:

– Коли слідчий суддя виносить ухвалу і зазначає в ній про обшук якогось помешкання чи приміщення , то він має вказати які саме документи вилучити. Об’єкти мають бути відшукані і вилучені, як вони називаються. Документи про рух соняшника з 2008 року це дуже широке поняття.
– Суддя також не конкретизував що саме потрібно зробити, які саме документи вилучити.

За ще однією ухвалою, в той день відбувся обшук складських приміщень ФГ «Оазис». В якості понятих – знову жителі Врадіївки – підлеглі Юрія Ханагяна, які раніше захищали свого роботодавця в сільському клубі під час сварки з жителями села Миколаївка:

Ми не з цього села. Ми робимо в цій фірмі («Каро») – зізналися тоді чоловіки.

Очевидна участь в процесі зацікавлених осіб, яких свідомо залучили южноукраїнські слідчі. Представник ФГ «Оазис» Василь Плечій переконаний що такі дії с скеровані власником ПП «Каро» Юрієм Ханагяном. Копії документів зібраних міліцією потраплять до конкуруючого підприємства і будуть використані проти них. А працівники «Каро» отримали прямий доступ до комерційної таємниці підприємства перебуваючи на його території говорить Василь Плечій:

– У власника ФГ «Оазис» з зрозумілих причин виникають значні побоювання за своє майно після цієї події. Коли працівники «Каро» виконують функції правоохоронних органів, а працівники правоохоронних органів виконують вказівки ПП ВКП «Каро», мені незрозуміло яким чином це можна назвати справедливим слідством або правосуддям.

Побоювання представників Оазису – не безпідставні. Не так давно в господарстві згоріла скирта соломи вартістю півмільйона гривень. Виконавців злочину знайшли, однак замовник так і залишився невідомим:

– Під час слідства цей підпалювач, який був засуджений пояснив: йому замовлення на підпал надала особа кавказької зовнішності, мешканець начебто смт. Врадіївка. 

Правозахисники «Оазису» готують оскарження дій южноукраїнських слідчих. Сподіваються також повернути вилучені документи. Втім швидкого результату не очікують, оскільки так завзято правоохоронна система працює лише для «обраних».

Loading

.