У швацькому цеху міста виявили непрацевлаштованих робітниць – роботодавця притягнуть до відповідальності

В ході інспекційного відвідування швацького цеху, що належить фізичній особі – підприємцю, інспекторами праці Управління Держпраці у Миколаївській за сприянням Національної поліції, в межах відпрацювання спільних механізмів взаємодії, що опрацьовуються на рівні центральних апаратів Держпраці та Національної поліції, встановлений факт використання праці 18 осіб без укладення трудових договорів.

Цех обладнаний сучасними засобами для виробництва та електронними реєстраторами, але при цьому працівники упродовж всього робочого часу знаходяться у замкненому приміщенні.

Причини, з яких наймити погодилися працювати на таких умовах, у кожного свої. Хтось нібито стажується, хтось навіть не розуміє, що щось не так, а хтось – свідомо йде на такі умови, аби не втрачати пільги від держави. При цьому всі працівники погодилися на скасування своїх особистих трудових прав, фактично потрапили в ситуацію трудової експлуатації та відмовилися навіть від найменших гарантій – гарантій на гідні умови праці, дозволивши своєму роботодавцю отримувати прибутки їхнім коштом.

Роботодавець, якому належить цех, відповість за допущені порушення відповідно до законодавства. Такі дії тягнуть за собою кримінальну, адміністративну та фінансову відповідальність. Такі санкції коштують всіх прибутків, одержаних незаконним шляхом, і не позбавляють обов’язку укласти трудові договори із працівниками. Та найголовнішим результатом таких заходів є формування розуміння того, що у трудових відносинах сторони є партнерами, і роботодавець або власник не можуть знищувати права працівників та обмежувати права держави з оподаткування заради особистих прибутків.

Практика об’єднання зусиль органів Держпраці та Національної поліції тільки формується, але вже є результати спільних заходів. Найближчим часом такі заходи відбуватимуться на регулярній основі по всій території України щодо тих роботодавців, які ухиляються від укладення трудових договорів з працівниками. Участь в заходах представників апаратів обох органів забезпечує незалежність та неупередженість у ході контрольних заходів та прийнятих рішень.

В черговий раз закликаємо роботодавців виконувати свій обов’язок по укладенню трудових договорів, а працівників – поважати свої права і не погоджуватися на їх ігнорування, – йдеться у повідомленні.

Loading

.